Makarony Penne rigate

Charakterystyka

Penne rigate to makaron pochodzący z południa Włoch, ale znany jest i ceniony w całym kraju. W zależności od regionu może mieć różne nazwy, przykłady to chociażby „szpulki” w Umbrii, lub „ścinki” w regionach południowych.

Makarony Penne rigate mają kształt prążkowanych, ukośnie ściętych rurek o średnicy 8,8 milimetra i długości 5/6 centymetrów. Ten krótki jajeczny makaron świetnie połączy się z sosem pomidorowym lub innymi warzywnymi, a także sosem mięsnym, czy krewetkami. Warto też wypróbować tradycyjne włoskie danie Penne alla arrabbiata, czyli makaron otoczony sosem z filecikami anchois i kaparami.

 

Dostępny jako:

  • Penne rigate jajeczne
  • Penne rigate cytrynowe z pieprzem
Szybkie danie dla jednej osoby, albo duża rodzinna biesiada – makarony Penne rigate będą niezastąpione.
makaron Penne-rigate-1
makaron Penne-rigate-2

Informacje dodatkowe:

  • Opakowanie detaliczne: 250 g
  • Opakowanie hurtowe: 1 kg
makaron penne_rigate