Makarony Paccherii

Charakterystyka

Paccherii to neapolitański makaron, którego pochodzenie przypisuje się mieście Gragnano. Makaron ten znany jest od XVI wieku. Dobrze zaspokajał największy nawet głód, a król Ferdinando II di Borbone wprowadził go do dworskiego menu.

Charakterystyczny wygląd makaronów Paccherii to krótkie, szerokie rurki o zagiętych brzegach, średnicy 25 milimetrów i długości 50/60 milimetrów. W rejonie Kalabrii makron ten podawany jest często z wyrazistymi, aromatycznymi sosami mięsnymi, lub jako danie w sosie pomidorowym z dużą ilością różnorakich owoców morza. To jedne z nielicznych możliwych połączeń dzięki którym Paccherii ukazuje wszystkie swoje kulinarne walory.

Dostępny jako

  • Paccherii jajeczne
  • Paccherii czarne ( barwione atramentem z kałamarnicy)

Nawet przy niewielkiej ilości czasu możecie Państwo przygotować wyśmienite Paccherii. Wystarczy ugotowany makaron polać oliwą, posypać startym parmezanem i ozdobić bazylią.

Dzięki świeżym nudlom Pastaio czas przygotowania dowolnej potrawy będzie jeszcze krótszy.

makaron Paccherii-1
makaron Paccherii-2

Informacje dodatkowe:

  • Opakowanie detaliczne: 250 g
  • Opakowanie hurtowe: 1 kg
makaron paccheri