Spaghetti alla chitarra

Charakterystyka:

Makarona Spaghetti alla chitarra wywodzi się z Abruzji, regionu w centralnych Włoszech. Swoją nazwę zawdzięcza pierwotnemu sposobowi wytwarzania za pomocą urządzenia, które zbudowane było z metalowych strun przywiązanych do chitarry, czyli drewnianego krosna.

Przed wiekami ułożone na strunach chitarry płaty makaronu były wałkowane w jednym kierunku do uzyskania równych, kwadratowych w przekroju nitek makaronu. Dziś Spaghetti alla chitarra to niezmiennie długie cienkie nitki o wymiarach 2 x 2 milimetry. W Abruzji makaron ten serwowany jest z ragout z jagnięciny, lub sosem pomidorowym z klopsikami cielęcymi, natomiast to tylko kilka spośród niezliczonych możliwości.

Dostępny jako:

  • Spaghetti alla chitarra jajeczny
  • Spaghetti alla chitarra z zielonymi oliwkami
Odpowiedni czas przygotowywania makaronowego ciasta, oraz dbanie o każdy szczegół procesu produkcji daje pewność, że na Państwa stół trafi najlepszy świeży makaron.
makaron Spaghetti-alla-chitarra-1
makaron Spaghetti-alla-chitarra-2

Informacje dodatkowe:

  • Opakowanie detaliczne: 250 g.
  • Opakowanie hurtowe: 1 kg, 3 kg
  • Czas gotowania: 2-3 minuty
makaron spaghetti_alla_chitarra