Kształty i formaty

Mawia się, że w Italii jest więcej kształtów makaronu niż dni w roku. Nic w tym dziwnego skoro każdy region we Włoszech posiada co najmniej kilka tradycyjnych rodzajów makaronu, których na próżno poszukiwać w innych częściach państwa. Niektóre z nich jak np. anelli siciliani lub czy też fusillo calabresse, pomimo przynależności do regionu, są rozpowszechnione nieomal w całych Włoszech. To jednak zdecydowana rzadkość. Sytuację dodatkowo komplikuje okoliczność, iż często Włosi dla określenia danego formatu makaronu posługują się w różnych rejonach różnymi nazwami. Różnorodność makaronów jest tak ogromna, że dziś nawet Włosi nie są w stanie wymienić i rozpoznać wszystkich odmian makaronów. Każdy rodzaj makaronu ma swój idealnie się z nim komponujący sos. Choć tylko Włosi intuicyjnie wiedzą, jaki sos będzie najbardziej odpowiedni dla danego kształtu makaronu, to jednak obowiązuje podstawowa zasada, by makarony krótkie podawać z sosami zawierającymi większe kawałki warzyw lub mięsa zaś długie serwować w towarzystwie sosów jednolitych.